Dieta śródziemnomorska
W latach pięćdziesiątych w czasie badań porównujących liczbę zgonów z powodu zawału serca w siedmiu krajach świata odkryto, że najzdrowiej odżywiają się mieszkańcy strefy śródziemnomorskiej. Przykładem może być Kreta, której mieszkańcy są długowieczni, a częstotliwość chorób układu krążenia była tam dziesięciokrotnie niższa niż w USA. W przypadku Kreteńczyków bardzo ważny był ich styl życia, w którym dominował wysiłek fizyczny (bo większość z nich to rolnicy) oraz dieta składająca się z produktów zbożowych, warzyw, owoców i uboga w mięso i nabiał. Posiłki spożywali powoli w gronie rodziny lub przyjaciół popijając winem. Kreteńczycy używali tłuszczu prawie do wszystkich posiłków, ale była to oliwa z oliwek.
Obecna dieta śródziemnomorska jest efektem połączenia licznych diet regionalnych: hiszpańskiej, marokańskiej, południowofrancuskiej, włoskiej i greckiej. Podstawą większości posiłków są produkty zbożowe: chleb pełnoziarnisty, kasze, ryż i makarony. Często na stołach goszczą warzywa strączkowe np. groch, fasola oraz mniej znane: soczewica i ciecierzyca tj. groch włoski. Ryby i drób jadany jest kilka razy w tygodniu, a czerwone chude mięso kilka razy w miesiącu. Posiłki obfitują w sezonowe warzywa i owoce, które przygotowywane są w najprostszy sposób. Na deser jada się wyłącznie świeże owoce: o kremach, ciastach lub budyniach nikt nie myśli. Tłuszczem obecnym w potrawach jest oliwa z oliwek. A wiadomo, że jej spożywanie nie grozi miażdżycą. Najlepszą oliwą jest tzw. nicejska wytłaczana na zimno z owoców oliwki europejskiej. Dzięki swemu doskonałemu smakowi i zapachowi nadaje się do sałatek. Gorszy rodzaj oliwy wytłaczany na gorąco jest odpowiedni do gotowania i smażenia.
Kuchnia śródziemnomorska obfituje w różne przyprawy w zależności od regionu. Wszędzie chętnie używany jest czosnek. Poza tym Francuzi stosują specjalną mieszankę ziół zwaną ziołami prowansalskimi. Włosi lubują się w bazylii, rozmarynie i szałwi, a na wschodzie Europy południowej popularna jest mięta i pietruszka.
Na koniec pamiętać trzeba, że sama dieta to nie wszystko. Dla zdrowia ważny jest nasz styl życia - regularny wysiłek fizyczny, przebywanie na powietrzu, bliski kontakt z przyrodą oraz umiejętność celebracji posiłków z najbliższymi.
lek. med. Ewa Pakuła #11417#