Oprócz badań wstępnych, okresowych i kontrolnych, którym poddawane są obowiązkowo wszyscy pracownicy, osoby mające bezpośredni kontakt z żywnością, od 1 stycznia 2003 roku są zobowiązone do dodatkowych badań stanu zdrowia na mocy przepisów wynikających z Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 18 grudnia 2002 roku (Dz. U. Nr 234 /2002 poz. 1975).
Zgodnie z tym Rozporządzeniem, każda osoba mająca bezpośredni kontakt z żywnością, musi na wniosek przedsiębiorcy, co 12 miesięcy zostać poddana badaniu lekarskiemu dla celów sanitarno-epidemiologicznych. Badanie może być przeprowadzone tylko przez uprawnionego lekarza.
Pracodawca musi wystawić pracownikowi skierowanie na badania profilaktyczne dla celów sanitarno-epidemiologicznych, natomiast lekarz uprawniony do przeprowadzania badań profilaktycznych wydaje specjalne zaświadczenie z badania przeprowadzonego do celów sanitarno-epidemiologicznych, dopuszczające badaną osobę do wykonywania pracy w procesie produkcji i obrocie żywnością. Zaświadczenie to jest wydawane niezależnie od zaświadczenia otrzymanego w wyniku badań wstępnych lub okresowych.
Aktualne książeczki sanepidowskie zachowują swoją ważność zgodnie z podanym w nich terminem. Nowe zaświadczenia muszą więc mieć tylko te osoby, którym mija podany w książeczce termin ważności badań.
Dla przypomnienia: zaświadczenie lekarskie z badania przeprowadzonego do celów sanitarno-epidemiologicznych związane jest z danym zakładem pracy, co oznacza, że jeśli pracownik zmienił zakład pracy, choć pracuje nadal na tym samym stanowisku pracy, to musi powtórnie wykonać w/w badania.
Nowe zaświadczenia zastępują obowiązujące od 1958 roku, książeczki sanepidowskie. Ponieważ jednak Sanepid jak dotąd, nie ma przepisów wykonawczych, to podczas kontroli wymaga zarówno nowych zaświadczeń jak i zaktualizowanych tradycyjnych książeczek.
lek. med. Ewa Pakuła #18899#