Herbata to zdrowy napój
W ostatnich latach prowadzono wiele badań nad herbatą i jej wpływem na zdrowie człowieka. Okazuje się, że herbata podobnie, jak owoce i warzywa, jest dobrym, naturalnym źródłem antyoksydantów, ponieważ zawiera związki flawonoidowe, które przeciwdziałają szkodliwym wolnym rodnikom.
Ilość flawonoidów w herbacie jest dość znaczna. Jedna filiżanka herbaty zawiera około 130-150 mg flawonoidów. Badania naparów herbacianych wykazały, że najwięcej związków flawonowych uwalnia się w ciągu pierwszych dwóch minut parzenia. Im krótszy czas parzenia, tym niższa zawartość flawonoidów w naparze.
Zawartość flawonoidów w herbacie różni się w zależności od miejsca jej pochodzenia oraz od tego czy jest to herbata czarna, zielona lub typu "ulung" - jednak wszystkie są dobrym źródłem flawonoidów.
Można również pić herbatę z dodatkiem mleka. Badania przeprowadzone na zdrowych ochotnikach wykazały, że dodatek półtłustego mleka do herbaty nie wpływa na wchłanianie flawonoidów z herbaty w przewodzie pokarmowym.
Wiadomo, że niektóre składniki flawonowe herbaty mogą zaburzać wchłanianie żelaza, jednak efekt ten odnosi się tylko do żelaza niehemowego pochodzącego z produktów roślinnych. Zjawisko to ma miejsce, gdy herbata i produkty roślinne podawane są jednocześnie. Herbata nie ma natomiast wpływu na wchłanianie żelaza hełmowego z mięsa, drobiu i ryb. Jednak na wchłanianie żelaza wpływ ma wiele czynników. Dlatego osoby zagrożone ryzykiem niedoboru żelaza (np. małe dzieci, osoby starsze, wegetarianie, dziewczęta w okresie dojrzewania) nie powinny pić herbaty do posiłków. Przy stosowaniu urozmaiconej diety, picie herbaty nie jest związane z ryzykiem niedokrwistości.
Należy pamiętać, że herbata nie może zastąpić owoców i warzyw, ponieważ zawierają one inne niezbędne dla każdego człowieka składniki. Wiadomo, że dieta bogata w warzywa i owoce ma istotny związek z niższym ryzykiem rozwoju chorób układu krążenia i nowotworów. Herbata jest natomiast dobrym jej uzupełnieniem.
Przeczytaj również:
Antyoksydanty i wolne rodniki
lek. med. Ewa Pakuła #11456#