Czy wiesz, że:
OKSYDACJA jest to reakcja chemiczna utleniania.
TEORIA WOLNYCH RODNIKÓW - ma wyjaśniać zmiany zachodzące w organizmie człowieka starzejącego się w wyniku nieustająco toczących sie reakcji utleniania czyli oksydacji.
WOLNE RODNIKI - są to wysoce reaktywne, niestabilne cząstki chemiczne (atomy lub grupy atomów) powstające podczas procesów przemiany materii w odpowiedzi na bodźce takie, jak np. ekspozycja na promienie UV, dym tytoniowy czy zanieczyszczenie lub skażenie powietrza. Wolne rodniki w naszych organizmach stale powstają i ulegają procesom rozpadu, przy czym u udzi młodych i zdrowych są one wszystkie natychmiast niszczone. Natomiast w starzejącym się organizmie proces ten przebiega wolniej, w wyniku czego wolne rodniki mogą być czynnikami potencjalnie uszkadzającymi komórki organizmu, prowadząc do destrukcji białek i degeneracji komórek. A to z kolei może być punktem wyjściowym do rozwoju choróbchorób wieku starczego takich, jak nowotwory czy miażdżyca.
SCHORZENIA związane z niekorzystnym działaniem wolnych rodników to m. in.: miażdżyca, choroba niedokrwienna i zawał serca, udar mózgu, nowotwory, cukrzyca wieku starczego, zaćma starcza.
ANTYOKSYDANTY (przeciwutleniacze)- są to związki chemiczne neutralizujące wolne rodniki. W organizmach żywych występują antyoksydanty enzymatyczne lub nieenzymatyczne. Do najważniejszych antyoksydantów nieenzymatycznych zalicza się: witaminę A, C, E , beta-karoten, selen oraz flawonoidy.
Uważa się, że suplementacja (czyli dodatkowe podawanie) antyoksydantów może opóźniać procesy starzenia.
WITAMINY A,C,E wykazują działanie przeciwutleniające poprzez zmniejszenie procesów utleniania w organizmie, obniżenie poziomu cholesterolu w surowicy krwi, hamowanie tworzenia się zakrzepów w naczyniach krwionośnych, obniżanie ciśnienia krwi.
FLAWONOIDY jest to grupa substancji występujących m. in. w herbacie, które wykazują aktywność antyoksydacyjną. Zaliczane są do nich katechiny, teaflawiny i tearubiginy. Flawonoidy występują również w jabłkach, winogronach, czosnku, cebuli i czerwonym winie.
PIERWIASTKI SELEN, CYNK, MIEDŹ, MANGAN wchodzą w skład szeregu enzymów o działaniu antyoksydacyjnym, które hamują procesy prowadzące do powstawania wolnych rodników.
Przeczytaj również:
Herbata to zdrowy napój
lek. med. Ewa Pakuła #12712#