Portal Medycyna Grabieniec, Łódź, Grabieniec 13
Twoja wyszukiwarka

Jesteś 8877621
odwiedzającym

środa 23 lipca 2014

KULTURA I SPORT > Kulinaria > Sałatki

Sałatka grecka z fetą

1 op. serka feta tłustego (jest najlepszy, ale mozna również użyć fety odtłuszczonej) – pokrojonego w sześcianiki o boku 1-1,5 cm
     1 dorodna sałata – liście umyte i wysuszone i porozrywane palcami na małe fragmenty
     3-4 pomidory – każdy pokrojony w osiem lub więcej cząstek
     1 papryka czerwona i 1 papryka zielona – pokrojone w paseczki 2-3 cm x 0,5 cm
     1-2 cebule (fioletowe lub nowa odmiana bardzo biała i delikatna w smaku) – pokrojone w cienkie rozpadające się półplasterki
     oliwki zielone bez pestek i innego nadzienia
     ogórek zielony (niekoniecznie) – pokrojony w cienkie pół- lub ćwierćplasterki
     bazylia
     oregano
     
      Ważne: wszystkie produkty, oprócz pomidorów, można przygotować już wcześniej, przed spotkaniem i przechować w miseczkach w lodówce, a sałatę w foliowej torebce – też w lodówce. Jedynie pomidory trzeba kroić bezpośrednio przed przygotowaniem sałatki.
     
      sos Vinegrette: w małym słoiczku wymieszać do spęcherzykowanej białości 1 łyżkę octu winnego lub innego i 3-4 łyżki oliwy albo oleju roślinnego z dodatkiem odrobiny soli, pieprzu i cukru do smaku – sos również można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce.
     
     Na dużym półmisku układać warstwami:
     Porwaną sałatę,
     Na niej po trochu pomidory, paprykę, ogórki i cebulę oraz część serka feta i rozrzucić kilka oliwek , a następnie posypać ziołami i kropić winegretem ze słoiczka.
     Takich warstw może być 2-3. Więcej po prostu spadnie z półmiska.
     
      Ważne: nie mieszać, żeby feta się nie rozmaśliła.
     
     Ważne: Od razu podawać na stół, żeby sałata nie sflaczała.
     
     Smacznego!!!
     
     Ps. Do greckiej kuchni pasuje oryginalne greckie białe wino leżakujące w żywicznych beczkach o nazwie Retsina.

Ewa Pakuła