Portal Medycyna Grabieniec, Łódź, Grabieniec 13
Twoja wyszukiwarka

Jesteś 9136318
odwiedzającym

poniedziałek 1 września 2014

KULTURA I SPORT > Kulinaria > Drób

Kaczka pieczona tradycyjna (z jabłkami)

Produkty:
     1 kaczka mrożona ok. 2 kg
     4 jabłka
     sól
     pieprz
     majeranek
     nici białe, igła
     Przygotowanie:
     Kaczkę powoli rozmrozić, wyjąć ze środka podróbka. Odłożyć wątróbkę, bo pieczenie jej z kaczką powoduje zmętnienie sosu, serce i szyję można dołożyć do pieczenia.
     Kaczkę opłukać z okolic kupra usunąć nadmiar tłuszczu i odłożyć np. dla pas. Z kupra dokładnie usunąć gruczoł.
     Osuszoną kaczkę natrzeć od wewnątrz i na zewnątrz grubą solą i odstawić na 15 minut. Następnie. Posypać wnętrze majerankiem. Jabłek nie obierać tylko przekroić na pół i wyjąć środki. Jabłka zapakować do środka kaczki zaszyć kaczkę z wierzchu posypać delikatnie pieprzem i dokładnie obtoczyć w majeranku. Obok do brytfanny można dołożyć serduszko, szyjkę i jabłka, które nie zmieszczą się do środka.
     Włożyć do zakrywanej brytfanny piec około 2 godz. W temp. 175-200 stopni. Po wyjęciu nakłuć i sprawdzić czy jest już krucha. Jeśli jest twardawa dopiec jeszcze z pół godziny.
     Sos od kaczki jest tłusty. Należy go przelać do innego naczynia, schłodzić, zdjąć tłuszcz, a resztę można ponownie rozgrzać i zagęścić mąką, aby powstał sos. Można też podać kaczkę od razu polewając płynnym sosem.

Iwona Knypl