Portal Medycyna Grabieniec, ��d�, Grabieniec 13
Twoja wyszukiwarka

Jeste� 9491633
odwiedzaj�cym

wtorek 21 padziernika 2014

PORADNIK MEDYCZNY > Inne > Alergia

Dieta alergika

Choroby alergiczne wystpuj obecnie masowo, a dziki postpowi diagnostycznemu coraz czciej okazuje si, e przyczyn tych dolegliwoci jest spoywany pokarm czy te jego konserwanty. Na alergi pokarmow choruj nie tylko dzieci, ale rwnie doroli. Czsto tej alergii u dzieci szacuje si na 1-27 procent, co jest zalene od sposobu ywienia. Alergia pokarmowa najczciej wystpuje w okresie niemowlcym i wczesnodziecicym, poniewa w tym czasie czynno przewodu pokarmowego nie jest w peni dojrzaa i dotyczy gwnie uczulenia na marchew, jabko, biako mleka krowiego, a take biako jaja kurzego, niektre ryby, truskawki, czekolad, pomidory, cytrusy i banany. Najczciej pierwsze objawy alergii pokarmowej u malucha to: swdzce zmiany wypryskowe na skrze twarzy i w zgiciach staww, a nastpnie bolesne kolki jelitowe, ulewania, wymioty, wolne stolce, zmniejszone przyrosty ciaru ciaa, gorszy rozwj psychoruchowy. W cikich przypadkach, przebiegajcych gwatownie, moe doj do odwodnienia na skutek obfitych wymiotw i biegunki.
Wikszo modocianych pacjentw z alergi pokarmow jest wraliwa na silne alergeny zawarte np. w jajkach, mleku, bananach, orzechach i soi. Czasem alergia ta utrzymuje si do wieku dojrzaego i starszego, a osoby takie wraliwe s nawet na ladowe iloci tych pokarmw. Najczciej w cigu kilkunastu sekund po spoyciu produktu uczulajcego dorosy alergik zaczyna odczuwa pieczenie lub swdzenie warg i jzyka albo ich obrzk. Przerwanie jedzenia najczciej powoduje szybkie ustpowanie objaww. Dziki skojarzeniu tych dwch faktw mona w przyszoci unika alergizujcego poywienia.
Rozpoznanie alergii pokarmowej opiera si na wykonaniu testw uczuleniowych na poszczeglne pokarmy: skrnych lub z prbki krwi. Objawy alergii pokarmowej ustpuj zwykle po wykluczeniu z diety szkodliwego pokarmu. Dlatego tak wane jest wykrycie, ktry skadnik pokarmowy uczula.
Czas i rodzaj stosowanej diety eliminacyjnej jest rny i decyduje o tym lekarz opiekujcy si dzieckiem. Nie ma natomiast adnego uzasadnienia rygorystyczne wykluczenie z diety dziecka alergicznego wszystkich pokarmw, ktre mog uczula, bo zwykle jest ono uczulone na 1-2 skadniki. Pozostae natomiast s przez dziecko dobrze tolerowane. Dieta dla kadego alergicznego dziecka powinna by zindywidualizowana.
U starszych dzieci alergia pokarmowa moe ustpi albo moe (ale nie musi) przeksztaci si w inny rodzaj uczulenia np. atopowe zapalenie skry lub astm oskrzelow.
Najczstsz przyczyn alergii pokarmowej u niemowlt jest uczulenie na marchew, jabko i biaka mleka krowiego. Przy czym czsto wystpowania tych uczule jest podobna. Niektrzy rodzice dzieci uczulonych na mleko krowie podaj im w zamian mleko kozie jako „zdrowsze”, ale okoo 70 procent z tych dzieci wykazuje rwnie alergi krzyow na mleko kozie.
Natura tymczasem zadbaa o nasze niemowlta, poniewa idealnym pokarmem dla nich jest mleko matki. Std warto namawia kad mod mam do karmienia piersi, a nie podawania butelki z mieszank mleczn. Udowodniono, e karmienie piersi najlepiej zabezpiecza niemowl przed rozwojem alergii. Jeli jednak karmica matka pochodzi z rodziny alergicznej lub sama cierpi na jak alergi albo u jej dziecka wystpiy alergii pokarmowej, to zaleca si jej diet eliminacyjn niskoalergiczn (zawsze pod kontrol lekarza lub dietetyka). Powinna ona wwczas wykluczy z ywienia produkty, ktre alergizuj jej dziecko np.: mleko i produkty mleczne, ryby, jaja, pszenic, owoce cytrusowe, orzechy (szczeglnie ziemne i laskowe), seler - bo ich alergeny mog przedostawa si do jej mleka. Dzieci z alergi pokarmow na mleko krowie oraz matki karmice takie dzieci powinny otrzymywa mieszanki mlekozastpcze np. Nutramigen, Bebilon, Isomil, Aptamil, Prosobee, Humana SL w ilociach zalecanych przez producenta. Pokarmy uzupeniajce mona wprowadza dopiero pod koniec 6 miesica ycia malucha. Dziecko uczulone na biako mleka krowiego nie powinno je misa woowego i cielciny, poniewa moe by rwnie uczulone na ich biaka. Mona mu natomiast podawa miso z indyka lub krlika, bacznie obserwujc tolerancj dziecka. Warto te podawa maluchowi gotow przemysow ywno dla dzieci (kleiki, kaszki i potrawy w soiczkach), poniewa wytwarzanie jej jest kontrolowane i odbywa si zgodnie z normami polskimi. Wane, aby posiek dziecka nie zawiera wicej ni 3 skadniki jednoczenie (np. indyk, marchewka i ziemniaki).
Urozmaicanie diety starszego niemowlcia powinno odbywa si stopniowo, czyli wprowadzamy nie wicej ni jeden nowy pokarm tygodniowo bacznie obserwujc stan zdrowia malucha. Kolejno wczania do diety nowych produktw jest nastpujca: marchew, ziemniak, ry, indyk, krlik, jabko, gruszka, morela, brzoskwinia, urawina, kukurydza. Zamiast pieczywa i wypiekw z mki z naszych rodzimych zb (zwwierajcych gluten), mona podawa dziecku wasne wypieki w oparciu o gotowy produkt zboowy bezglutenowy np. Sinlac zastpujcy mk. Pokarmy silnie uczulajce jak: mleko, soja, jajka, cytrusy, orzechy, pomidory, truskawki, ryby, czekolad i seler mona kolejno wprowadzi dopiero w drugim roku ycia dziecka po konsultacji z lekarzem. Najlepsz metod przygotowywania potraw dla alergicznego malucha jest gotowanie lub duszenie. Doskonae s dla niego zupy, przetarte warzywa i owoce, kisiele na soku owocowym, potrawy misne gotowane lub duszone, gotowane ziemniaki, ry lub kasza. Sl w diecie alergika trzeba uywa w ograniczonej iloci. Smak potraw mona poprawi dodajc odrobin masa czy koperku. Przeciwwskazane s dania ostro przyprawione, smaone i tuste.
Rwnie dla dorosych majcych objawy uczulenia na poszczeglne pokarmy, jedyn metod leczenia jest zastosowanie diety wykluczajcej szkodliwe produkty. Zwykle dorosy doskonale orientuje si co mu szkodzi, a co nie i utrzymanie wasnej diety eliminacyjnej nie stanowi duego problemu. Kopoty mog pojawia si w restauracji, na spotkaniu towarzyskim czy przyjciu, poniewa nie zawsze wiadomo jakie skadniki zostay wykorzystane do podawanych potraw.
Warto wspomnie jeszcze o nadwraliwoci na konserwanty szeroko stosowane w przemyle spoywczym. One rwnie mog wywoywa objawy uczuleniowe, nieraz nawet silne. Najczciej stosowane s parabeny czyli pochodne kwasu benzoesowego, ktre dodawane s do napojw chodzcych, sokw (gwnie jarzynowych), galaretek, demw, sodyczy, wyrobw mleczarskich, saatek, ketchupu, majonezu oraz konserw rybnych i misnych. Parabeny znajduj si rwnie w kosmetykach i niektrych lekach (maci i krople oczne).
Objawy nadwraliwoci moe wywoywa rwnie glutaminian sodu dodawany czsto do kostek rosoowych, zup w proszku, gotowych potraw w puszkach itp. w celu poprawy smaku. Jest on rwnie szeroko stosowany w daniach kuchni chiskiej i wietnamskiej.
Osoby z uczuleniem na konserwanty i inne rodki chemii spoywczej nie mog spoywa artykuw spoywczych przemysowo przetworzonych. Odpowiednia dla nich jest ywno naturalna oraz przygotowywana w domu. Mog rwnie spoywa przetwory warzywne i owocowe (warzywa kwaszone, marynowane, demy, konfitury) zrobione w domu, poniewa konserwowane s one jedynie wysok temperatur.
Opisane postpowanie dietetyczne trwa moe nawet kilka-kilkanacie lat, a czasem nawet cale ycie i wymaga cisego przestrzegania. Pamitajmy, e kade odstpstwo od diety moe prowadzi do nasilenia objaww alergii pokarmowej i pogorszenia zdrowia dziecka czy dorosego.

lek. med. Ewa Pakua - "Dbam o zdrowie" - czerwiec 2003