Portal Medycyna Grabieniec, ��d�, Grabieniec 13
Twoja wyszukiwarka

Jeste� 9652710
odwiedzaj�cym

poniedziaek 24 listopada 2014

PORADNIK MEDYCZNY > Inne > Pozostae

Czarna jagoda

Pojedyncza czarna jagoda czyli inaczej borwka czernica jest to niewysoka krzewinka. Jeli wystpuj one w duej iloci, to tworz w lasach rozlege borwczyska, w ktrych mona spdzi nawet kilka godzin na zbieraniu owocw czyli jagd. Jagody mona zbiera od lipca do pocztkw wrzenia. Zawieraj one duo cukru, kwasw organicznych, garbnikw, witamin i barwnikw organicznych. Intensywnie czerwony sok z czarnych jagd stosowany jest do barwienia win.
Od pewnego czasu uprawiane s w naszym kraju odmiany hodowlane borwki czernicy np. borwka wysoka tzw. amerykaska (bo pochodzca z Ameryki), ktra moe osiga wysoko krzaka do 4 m, a jej owoce s znacznie wiksze od tradycyjnych czarnych jagd, pokryte niebieskim nalotem i nie barwi sokiem po rozgnieceniu.
Czarne jagody zawieraj cukry, duo potasu, wap, fosfor, magnez oraz witaminy A, B1, B2, B6 PP, i C.

W kuchni...
Jagody najczciej jemy na surowo z dodatkiem cukru i mietany, ale bardzo smaczna jest rwnie zupa jagodowa, pierogi z jagodami czy te domowy placek jagodowy. Czarne jagody doskonale nadaj si do przetwarzania na mroonki, soki, demy, konfitury i susz. Soki i przeciery z czarnych jagd mona bezpiecznie podawa dzieciom ju w pierwszym roku ycia, gdy nie wywouj objaww alergii pokarmowej.


Czarne jagody od dawna s uznanym rodkiem na zaburzenia przewodu pokarmowego. wiee owoce i konfitura maj dziaanie lekko przeczyszczajce, a jagody suszone maj dziaanie przeciwne - zapierajce. Zawarte w czarnych jagodach garbniki (w iloci ok. 7 %) neutralizuj toksyny bakteryjne i hamuj wchanianie ich przez bon luzowa przewodu pokarmowego. W ten sposb uatwiaj wydalenie bakterii chorobotwrczych.
Licie czarnej jagody polecane s dla diabetykw jako rodek wspomagajcy leczenie cukrzycy, gdy obniaj poziom cukru. Wchodz w skad mieszanki zioowej Diabetosan.

Czarne jagody suszone
Na susz nadaj si jagody zebrane w pogodne dni. Suszy je mona na socu lub w piekarniku pocztkowo mao nagrzanym (temp. ok. 50 st. C), nastpnie dosusza w temperaturze wyszej - ok. 70 st. C. Przechowywa w metalowych puszkach lub woreczkach foliowych w miejscu suchym i ciemnym.

yczc wszystkim jak najbardziej udanych zbiorw runa lenego, naley jednoczenie przypomnie, e owoce te mona je dopiero po delikatnym, ale dokadnym umyciu. Zdarza si bowiem, e na poziomkach, jagodach albo grzybach znajduj si jaja tasiemca bblowca pochodzce z kau lisa czy psa zaraonego bblowcem. Po zakaeniu si bblowcem, rozwija si on w naszym organizmie w postaci tzw. pcherza albo cysty, a objawy choroby uzalenione s od umiejscowienia bblowcw, liczby pcherzy i ewentualnych powika. Sam przebieg choroby moe by ostry albo przewleky i najczciej wymaga leczenia operacyjnego.

Nie odmawiajmy sobie jednak smakowitych owocw runa lenego w nadmiernej obawie przed bblowic, gdy zachowanie podstawowych zasad higieny do jakich naley umycie owocw pod biec wod przed jedzeniem oraz mycie rk po kontakcie ze zwierztami np. psami wystarczy , eby w przyszoci nie cierpie z powodu bblowca.


Przeczytaj rwnie o innych owocach runa lenego:
Maliny

lek. med. Ewa Pakua