Portal Medycyna Grabieniec, Łódź, Grabieniec 13
Twoja wyszukiwarka

Jesteś 9132723
odwiedzającym

poniedziałek 1 września 2014

PORADNIK MEDYCZNY > Inne > Recenzje

Wątroba, drogi żółciowe i trzustka - Heinrich Liehr

Prawidłowo funkcjonujący przewód pokarmowy umożliwia trawienie pokarmów i przyswajanie z nich składników odżywczych niezbędnych nam do harmonijnego rozwoju fizycznego i życia. Jest to możliwe dzięki idealnemu skoordynowaniu pracy poszczególnych narządów trawiennych, a zwłaszcza wątroby, pęcherzyka żółciowego i trzustki, współdziałających w trawieniu tłuszczów, białek i węglowodanów. Wątroba pełni również nieustająco inną, bardzo ważną i niezbędną dla naszego życia czynność jaką jest odtruwanie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii powstających w naszym organizmie w przebiegu procesów metabolicznych lub w następstwie zażywania różnych substancji (np. alkohol, leki) i wydzielanie ich z żółcią na zewnątrz.
      Już dawno badacze odkryli, że wątroba, pęcherzyk żółciowy i trzustka pozostają w ścisłej zależności od siebie i dysfunkcja jednego z tych narządów związana z jakimkolwiek procesem chorobowym (np. na tle zapalenia, toksycznego uszkodzenia lub marskości wątroby, kamicy żółciowej, zapalenia trzustki, nowotworów czy martwicy) odbija się niekorzystnie na czynności pozostałych dwóch – wywołując różne dolegliwości cielesne, zaburzenia trawienia, wyniszczenie, a nawet śmierć. Jednocześnie większość ludzi nie uświadamia sobie tak ścisłych zależności między pracą poszczególnych narządów przewodu pokarmowego, traktując każdy z nich jako samodzielny i niezależny organ wewnętrzny, który należy leczyć wybiórczo.
      Dlatego warto zapoznać się najnowszą propozycją książkową będącą w ofercie wysyłkowej Polskiej Grupy Farmaceutycznej pt. „Wątroba, pęcherzyk żółciowy i trzustka. Skuteczna pomoc w dolegliwościach” autorstwa Heinricha Liehra, która przybliża nam te narządy wewnętrzne i ich schorzenia. Autor pragnie wypełnić istniejącą lukę informacyjną i jak sam pisze do czytelników w przedmowie do obecnego, czternastego już wydania „Po lekturze tego poradnika będą Państwo mogli lepiej poznać swoją chorobę oraz łatwiej zrozumieć swojego lekarza, jego rady i zalecenia.”.
     Książka podzielona jest na trzy główne części poświęcone każdemu narządowi z osobna. Po wstępach obejmujących wiedzę z zakresu anatomii i fizjologii wątroby, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych oraz trzustki Heinrich Liehr poświęca dużo miejsca diagnostyce tych narządów, opisuje najczęściej występujące choroby, a także omawia sposoby leczenia - zachowawczego, instrumentalnego i operacyjnego. Ostatni, czwarty duży dział poradnika poświęcony jest leczeniu dietetycznemu w chorobach wątroby, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych oraz trzustki wraz z propozycjami tygodniowych jadłospisów. Poradnik napisany jest prostym i przystępnym językiem, a dodatkowym walorem są liczne ilustracje oraz fotografie uzupełniające tekst i ułatwiające przyswojenie wiedzy medycznej. Szczególnie ważne informacje lub wskazówki znajdują się w wydzielonych ramkach, co ułatwia czytelnikowi korzystanie z książki. Dodatkowo na końcu zamieszczono krótki słowniczek pojęć medycznych używanych w tekście. Warto podkreślić również, że wydawca poradnika zadbał o czytelników w starszym wieku projektując przejrzysty układ stron z wytłuszczonymi tytułami oraz drukując tekst dość dużą, wyrazistą czcionką.
      Jak każdy poradnik, tak i ta pozycja książka ma za zadanie służyć pomocą każdemu zainteresowanemu funkcjonowaniem swojego organizmu, a choremu dać wiedzę ułatwiającą życie z chorobą wątroby, pęcherzyka żółciowego, dróg żółciowych lub trzustki. Zagłębiając się w lekturze należy jednocześnie pamiętać, że wiedza z niej czerpana nie upoważnia do samodzielnego diagnozowania się i do samoleczenia.
     Diagnostykę i terapię może prowadzić tylko lekarz. Natomiast pacjent, który nabył wiedzę medyczną z poradnika, będzie dla tego lekarza partnerem w rozmowie o chorobie, co w dużej mierze ułatwia obopólne porozumienie i osiągniecie sukcesu terapeutycznego.

lek. med. Ewa Pakuła