Portal Medycyna Grabieniec, Łódź, Grabieniec 13
Twoja wyszukiwarka

Jesteś 9137864
odwiedzającym

wtorek 2 września 2014

ZDROWIE DZIECKA > pierwsze dwa lata życia > karmienie i dieta

Dieta matki karmiącej piersią

W okresie karmienia piersią odpowiednia dieta matki odgrywa znaczącą rolę zarówno dla niej samej, jak i dla dziecka. Organizm kobiety adaptuje się do karmienia naturalnego, zmieniając metabolizm na bardziej oszczędny i efektywny. W praktyce oznacza to, że kobiety otyłe nie potrzebują dodatkowej ilości pożywienia w okresie laktacji, zachowując jedynie zasady racjonalnego żywienia. Dla kobiet szczupłych (z prawidłową lub niską masą ciała) oznacza to potrzebę wprowadzenia dodatkowo jednego lub dwóch niewielkich posiłków dziennie.
     
     Należy z całą stanowczością podkreślić, że matki karmiące nie muszą „jeść za dwoje”, z drugiej zaś strony nie powinny również odchudzać się. Szybka utrata masy ciała może przyczynić się do niedostatecznej produkcji pokarmu.
     
     Podstawowe zasady diety matki karmiącej piersią to:
     1.Lekkostrawność - powinny przeważać potrawy gotowane i pieczone z niewielką zawartością tłuszczu.
     2.Urozmaiconość obfitująca w witaminy i składniki mineralne - zaleca się spożywanie różnorodnych produktów, będących źródłem białka, węglowodanów, tłuszczów, soli mineralnych i witamin.
     3.Racjonalność - składająca się z trzech głównych posiłków, z których każdy powinien zawierać co najmniej jeden z produktów z poniższych grup:
     a. grupa I - produkty zbożowe (kasze, ryż, makarony, pieczywo, w tym razowe);
     b. grupa II - jarzyny, owoce;
     c. grupa III - produkty białkowe roślinne i zwierzęce(mięso, ryby, jaja, mleko i jego przetwory, rośliny s
     trączkowe);
     d. grupa IV - tłuszcze roślinne i zwierzęce, węglowodany.
     Ilościowo należy stosować najwięcej składników z grupy I i II, zaś najmniej - z IV.
     4.Pełnowartościowość - zaleca się żywność świeżą, wysokiej jakości.
     5.Zwiększona podaż płynów. Ilość wypijanych płynów należy dostosować do pragnienia, a nie do ściśle określonych norm objętościowych. Niedobór płynów może mieć niekorzystny wpływ na wytwarzanie pokarmu.
     
      Dieta powinna być zawsze dostosowana do indywidualnych potrzeb matki i dziecka. Jeżeli zarówno matka, jak i karmione przez nią dziecko dobrze tolerują każdy rodzaj pokarmu, to nie ma żadnego uzasadnienia do ograniczania diety matki.
     W przypadku wystąpienia objawów nietolerancji lub alergii pokarmowej, jak np. zmiany skórne, biegunka, intensywna kolka jelitowa i inne należy spróbować ocenić, jaki lub jakie produkty w diecie matki mogą przyczyniać się do wywoływania w/w objawów i wykluczyć te pokarmy z jej planu żywienia. NIE NALEŻY JEDNAK ODSTAWIAĆ DZIECKA OD PIERSI!
     
     W okresie laktacji należy uważać na następujące produkty:
     -ciężkostrawne i tłuste: mięso, wędliny i sery, ciasta, potrawy smażone;
     -wzdymające: cebula, groch, fasola, kapusta, cebula, czosnek, kalafior;
     -konserwowane: produkty z puszek, sztucznie barwione, aromatyzowane, koncentraty zup;
     
      Dobrze jest wprowadzić ograniczenia co do spożywania:
     -nadmiernych ilości nabiału;
     -mocnej kawy i herbaty;
     -ostrych przypraw;
     -nadmiaru soli i cukru;
     -owoców cytrusowych.
     
     Nie jest wskazane stosowanie napojów alkoholowych.

lek. med.Anna Leśniewska - specjalista chorób dzieci.