Portal Medycyna Grabieniec, ��d�, Grabieniec 13
Twoja wyszukiwarka

Jesteś 11219202
odwiedzającym

poniedziałek 18 lutego 2019

PORADNIK MEDYCZNY > Choroby zakaźne

W dziale Choroby zakaźne znajdują się informacje nanastępujące tematy:

  Antybiotyki i probiotyki
 Angina groźna latem
 Angina opryszczkowa
 Borelioza
 Brodawki wirusowe
 Choroby brudnych rąk
 CZY CHCESZ SIĘ USTRZEC PTASIEJ GRYPY ?
 Gorączka trzydniowa
 Gruźlica
 Grypa
 Grypa jelitowa
 HAEMOPHILUS INFLUENZAE
 Jak odróżnić grypę od przeziębienia?
 Jak walczyć z ptasią grypą?
 Kleszcze i choroby odkleszczowe
 Krztusiec
 Meningokoki i sepsa
 Mięczak zakaźny
 Mononukleoza zakaźna
 Opryszczka
 Ospa wietrzna inaczej wiatrówka
 Owsica
 Pneumokoki i choroby pneumokokowe
 Półpasiec
 PROTEUS SPECIES
 Ptasia grypa
 Ptasia grypa a szczepienie przeciwko grypie
 Świńska grypa
 Test wykrywający HIV
 Toksoplazmoza
 Wirusowe zapalenie wątroby typu B i C, a także D i E
 Włośnica i tasiemczyca
 Wścieklizna
 Zakażenia gronkowcowe
 Zatrucia pokarmowe

Nasze propozycje:
Wirusowe zapalenie wątroby typu B i C, a także D i E
W przeszłości epidemie chorób zakaźnych dziesiątkowały ludzi niezależnie od ich pozycji społecznej. Dopiero odkrycie przez francuskiego uczonego Ludwika Pasteura szczepionki przeciw wściekliźnie zapoczątkowało erę szczepień ochronnych przed chorobami zakaźnymi wirusowymi lub bakteryjnymi. Dzięki nim opanowano wiele z tych chorób. Z drugiej strony, pomimo postępu medycyny, niektóre choroby zakaźne ...Toksoplazmoza
Toksoplazmoza jest chorobą pasożytniczą wywoływaną przez pierwotniaka Toxoplasma gondii. Zarażenia Toxoplasma gondii są przewlekłe i dość pospolite, ale najczęściej przebiegają bezobjawowo lub skąpoobjawowo. Sposoby zarażania: - przez pożywienie,wodę i ręce zanieczyszczone pasożytem (najczęściej z ziemi), - spożywanie surowego mięsa (wieprzowina,drób) zawierającego cysty ...Zatrucia pokarmowe
Każdego roku słyszymy nie raz o zbiorowych zatruciach pokarmowych wywołanych przez salmonellę lub gronkowca. Są to tzw. choroby „brudnych rąk”, ponieważ do ich rozwoju prowadzi brak higieny podczas produkcji artykułów spożywczych i przechowywanie żywności w niewłaściwych warunkach podczas upałów, w wyniku czego rozwijają się w niej wspomniane bakterie chorobotwórcze.      W Polsce ...Włośnica i tasiemczyca
Zaczął się już kolejny sezon polowań. A im bliżej świąt Bożego Narodzenia, tym częściej panie domu myślą, co też podadzą na świąteczny obiad. Jedną z wielu możliwości jest smakowita dziczyzna. Kupując mięso z dzika należy się jednak upewnić, czy było ono badane przez weterynarza.       Zdarza się bowiem, że może być zakażone larwami włośnia krętego. Spożycie przez człowieka tak ...Angina groźna latem
Ból gardła jest jedną z najczęstszych dolegliwości, z jaką się spotykamy. Nierzadko jego przyczyną jest „angina” czyli zapalenie migdałków podniebiennych znajdujących się po obu stronach gardła, które tworzą układ chłonny gardła. Migdałki stanowią pierwszą barierę ochronną organizmu przed drobnoustrojami wnikającymi do gardła.      Przyczyną zapalenia migdałków podniebiennych są ...