Ptasia grypa
Od jakiegoś czasu media alarmują nas o nowym zagrożeniu epidemiologicznym jakim może stać ptasia grypa, ostra choroba wirusowa atakująca ptaki domowe i dzikie. Od kilku lat wirus ten rozprzestrzenia się w wielu krajach Azji dziesiątkując fermy drobiu. W sierpniu br. wirusa ptasiej grypy wykryto w europejskiej części Rosji, co oznacza, że może on przenieść się wraz z ptakami wędrownymi do krajów Europy, w tym również do Polski. Do tej pory nie wiemy jednoznacznie czy wirus ptasiej grypy może przenosić się między ludźmi. Wiemy natomiast, że w ostatnich latach 112 osób na świecie, które miały bezpośredni kontakt z zainfekowanymi ptakami, uległo zakażeniu tym wirusem, a 65 z nich zmarło
Według Światowej Organizacji Zdrowia, która nieustająco monitoruje zmienność genetyczną wirusa grypy ludzkiej, może dojść do wymiany części materiału genetycznego między wirusem grypy ludzkiej i grypy ptasiej. W wyniku tej wymiany może pojawić się nowa odmiana wirusa grypy, przeciwko któremu nie będziemy dysponować szczepionkami, a nasze organizmy się dla niego bezbronne.
W obawie przed ptasią grypą wzmożone są kontrole na granicy wschodniej naszego kraju uniemożliwiające wwożenie do nas produktów mięsnych i nabiału. Polskie służby sanitarne i weterynaryjne monitorują również ptasie fermy w całej Polsce i póki co nie wykryto obecności wirusa ptasie grypy w naszym kraju.
Nie powinniśmy jednak poprzestawać tylko na działaniach prewencyjnych w skali kraju. Każdy z nas powinien wiedzieć, że również od niego zależy po części czy znajdzie się w sytuacji potencjalnie grożącej zakażeniem wirusem ptasiej grypy.
Powołując się na dostępne w internecie opinie specjalistów takich, jak prof. Lidia Brydak, która jest kierownikiem Krajowego Ośrodka ds. Grypy lub mgr Maciej Bilek z WSSE w Krakowie bardzo wskazane jest szczepienie się przeciw grypie, które zapewnia większą odporność naszego organizmu i daje o wiele większe szanse na przeżycie nawet w razie ataku ptasiej grypy, gdyż nie dojdzie do śmiertelnie niebezpiecznej wymiany materiału genetycznego pomiędzy tymi wirusami.
Warto również zwrócić uwagę na higienę przygotowywanych posiłków. Jak pisze mgr Bilek "wirusy grypy giną po zastosowaniu odpowiedniej obróbki termicznej. Według wskazań WHO właściwe warunki higieny podczas przygotowywania potraw z produktów drobiowych, w tym mycie rąk oraz obróbka termiczna zabezpiecza przed możliwością przeniesienia zakażenia. WHO podkreśla jednak, że nie jest znany żaden przypadek zarażenia się ptasią grypą poprzez spożywanie zakażonego mięsa".
Więcej o ptasiej grypie przeczytasz
tutaj. Więcej o szczepieniach przeciwko grypie przeczytasz
tutaj. Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opracowała zalecenia, które pozwalają zmniejszyć ryzyko zakażenia.
o Zaleca się unikanie kontaktu z ptakami nie zależnie od tego czy są one zdrowe, czy nie.
o Osoby, które muszą pracować z ptakami powinny nosić maski i kombinezony chroniące przed pyłem unoszącym się ze ściółki, a także dbać o higienę.
o Drób z zarażonych stad musi być niszczony i nie może być przeznaczony do spożycia przez ludzi ani przez zwierzęta nawet po przetworzeniu.
o Uznano, że drób i jaja ze zdrowych stad znajdujących się jednak na terenach objętych epidemią po przetworzeniu nie zagrażają zdrowiu ludzkiemu.
Zdaniem ekspertów rozprzestrzenianiu się epidemii influenzy zapobiegnie masowy ubój ptaków z zarażonych stad i szczepienia pozostałych ptaków szczepionką odpowiadającą międzynarodowym standardom.
lek. med. Ewa Pakuła #12290#