Włośnica i tasiemczyca
Zaczął się już kolejny sezon polowań. A im bliżej świąt Bożego Narodzenia, tym częściej panie domu myślą, co też podadzą na świąteczny obiad. Jedną z wielu możliwości jest smakowita dziczyzna. Kupując mięso z dzika należy się jednak upewnić, czy było ono badane przez weterynarza.
Zdarza się bowiem, że może być zakażone
larwami włośnia krętego. Spożycie przez człowieka tak zakażonego mięsa może prowadzić do rozwoju choroby zwanej
włośnicą. Choroba przebiega w dwóch etapach. Pierwszymi objawami choroby są: bóle brzucha, nudności i wymioty, czasem biegunka. Później dołączają się: gorączka, bóle mięśniowe, bóle i zawroty głowy, osłabienie, obrzęk powiek i oczodołów, wysypka na skórze. W cięższych przypadkach wystepują objawy ze strony układu krążenia, oddechowego i nerwowego. Czasem choroba może prowadzić do śmierci. Zdarza się również przebieg choroby łagodny lub zupełnie bezobjawowy.
W zapobieganiu włośnicy podstawowe znaczenie ma obowiązkowe badanie mięsa świń, dzików i nutrii na obecność larw włośnia krętego. Mięso mogące być źródłem zakażenia należy poddać gotowaniu (1 kg przez 30 minut), sterylizacji lub mrożeniu w temp. -15 stopni C przez 20 dni, a w temp. -27 stopni C przez 36 godzin. Nie należy spożywać mięsa wieprzowego lub z dzika nie badanego czy też w stanie surowym albo niedogotowanego.
Inną chorobą pasożytniczą, którą można zarazić się zjadając mięso jest
tasiemczyca. Pasożyt ten występuje w tkance mięśniowej bydła oraz świń. Do zakażenia dochodzi po spożyciu surowej lub niedogotowanej wołowiny i wieprzowiny. Najczęściej objawy dotyczą przewodu pokarmowego: bóle brzucha, nudności, zmniejszenie apetytu, osłabienie, spadek masy ciała. Rzadziej występują zaparcia lub biegunki. Czasem
wągry tasiemca mogą umiejscawiać się w skórze lub różnych narządadach wewnętrznych np. mózgu, gałce ocznej i wtedy objawy zależą od tej lokalizacji.
Najczęściej rozpoznanie ustala się po zbadaniu pod mikroskopem wydalonych członów tasiemca lub jego jaj ze stolcem. Rodzaj leczenia przeciwpasożytniczego zależy od gatunku tasiemca. Zapobieganie tasiemczycy polega na kupowaniu zawsze mięsa badanego przez weterynarza oraz przestrzeganiu zasad higieny.

- tasiemiec
lek. med. Ewa Pakuła #12325#